FBI o caută pe “Regina criptomonedelor”. Bulgăroaica, singura femeie în top 10 persoane căutate de agenție federală de investigații a crimelor

01.07.2022, 13:32

FBI o caută pe “Regina criptomonedelor”. Bulgăroaica este singura femeie în top 10 persoane căutate de agenție federală de investigații a crimelor. Ignatova este singura femeie de pe lista celor mai căutați zece fugari și este a 11-a din istoria de 72 de ani a FBI. Se oferă o recompensă de până la 100.000 de dolari pentru informații care să conducă la arestarea ei.

Ignatova, fondatoarea unei criptomonede numite OneCoin, lansată în 2014, ar fi înșelat investitorii cu peste 4 miliarde de dolari în decurs de trei ani, înainte de a dispărea.

Măsura vine după ce Europol a adăugat-o pe Ignatova, în vârstă de 42 de ani, pe lista celor mai căutate persoane la începutul acestui an, potrivit CNN.

FBI o caută pe “Regina criptomonedelor”

“Este un instrument important pentru noi, lista celor mai căutați 10”, a declarat joi directorul adjunct al FBI, Michael Driscoll, în timpul unei conferințe de presă. “Credem că publicul se află în cea mai bună poziție pentru a ajuta”.

Ignatova, o avocată bulgară, a susținut că a inventat o criptomonedă care să rivalizeze cu Bitcoin. Ea și alte persoane ar fi făcut declarații false în timp ce solicitau investiții și au promovat OneCoin printr-o strategie de marketing pe mai multe niveluri, potrivit FBI.

Bulgăroaica a convins investitorii să îi dea miliarde de dolari

De asemenea, OneCoin pretindea că are un blockchain privat, spre deosebire de unul public și verificabil, cum au alte monede virtuale, iar valoarea OneCoin era determinată de companie și nu de cererea de pe piață, a precizat FBI.

FBI susține că Ignatova a convins în cele din urmă investitorii să îi dea miliarde de dolari, profitând de vâlva din jurul criptomonedelor, înainte de a dispărea în 2017, după ce a fost emis un mandat federal de arestare.

Fugara spunea că OneCoin va deveni “criptomoneda nr. 1 la nivel mondial”

Ignatova se află în sistemul de justiție penală de cel puțin o jumătate de deceniu. Ea a fost pusă sub acuzare de un mare juriu federal în octombrie 2017, iar Districtul Sudic din New York a emis ulterior un mandat de arestare.

În februarie 2018, a fost emis un rechizitoriu de înlocuire, prin care Ignatova a fost acuzată de câte un cap de acuzare pentru conspirație în vederea comiterii de fraudă electronică, conspirație în vederea spălării de bani, conspirație în vederea comiterii de fraudă cu valori imobiliare. Fiecare acuzație este pasibilă de o pedeapsă de până la 20 de ani.

În ceea ce privește locul unde se află Ignatova, FBI a precizat într-un comunicat de presă că fondatoarea OneCoin a călătorit din Bulgaria în Grecia pe 25 octombrie 2017, deși ar fi putut continua de acolo.

În timp ce vorbea la un eveniment din Londra în iunie 2016, Ignatova a declarat mulțimii că ea crede că OneCoin va deveni “criptomoneda nr. 1 la nivel mondial”.

Deși, într-un e-mail cu cofondatorul ei, Ignatova aa spus: “Ia banii și fugi și dă vina pe altcineva…”, potrivit procurorilor federali.

Mai multe persoane au fost, de asemenea, acuzate în legătură cu OneCoin, inclusiv fratele lui Ignatova, Konstantin Ignatov, care a condus afacerea după ce aceasta a dispărut din atenția publicului. El a fost arestat în martie 2019 pentru o acuzație de conspirație de fraudă electronică, care rezultă din rolul său în “schema piramidală internațională”, au declarat procurorii federali. El a pledat vinovat de mai multe infracțiuni și așteaptă sentința.

citește și...