Cozonacul cu dovleac și scorțișoară este rețeta perfectă în Postul Crăciunului, fiind preparat fără ouă, lapte și unt.
Primul pas este punerea dovleacului la copt. În acest timp se cântărește restul ingredientelor.
Când dovleacul a fost copt, pulpa este trecută strecurătoare pentru 30 minute. În acest interval de timp se va scurge lichidul.
Făina este pusă într-un vas încăpător și amestecată cu drojdia uscată și zahăr.
Se adaugă pulpă de dovleac bine scursă, extractul de vanilie și uleiul și se amestecă puțin.
Se toarnă laptele încălzit ușor și se frământă aluatul. Se adaugă sarea și se frământă până se obține un aluat omogen și elastic.
Se acoperă cu un prosop și se lasă 60 minute să dospească.
Aluatul și-a dublat volumul în acest timp. Se pregătește umplutură amestecând zahărul brut nerafinat cu zahăr tos, scorțișoară și cacao.
Puteți folosi zahăr brun sau zahăr de cocoș în locul zahărului brut nerafinat (muscavado).
Se împarte aluatul în două și se întinde cu mâinile (fără sucitor) două dreptunghiuri (17*32 cm). Se topește untul de cocoș si se ung cele două dreptunghiuri. Se împarte umplutura și se pune pe cele două blaturi, care sunt rulate apoi și se taie pe mijloc. Se împletesc cele două rulouri și se pune cozonacul în tavă tapetata cu hârtie de copt.
Cozonacul de post cu dovleac și scorțișoară se lasă în cuptorul preîncălzit la 180°C timp de 45 minute.