În tradiția populară, luna iulie este cunoscută drept ”Cuptor” datorită căldurii foarte mari, dar și pentru că e o lună plină de tot felul de tradiții și obiceiuri.
Prin tradiție, luna iulie este dedicată secerișului. Se spune că toți sfinții prăznuiți în această lună de vară au puteri asupra recoltelor și le protejează, dacă sunt cinstiți cum se cuvine, sau de nu, le pot distruge.
1 iulie – Cosmandinul (Sfinții Cosma și Damian). Se spune că Sfinții Cosma și Damian sunt cei care feresc oamenii de boli. Sărbătoarea este respectată pentru ca oamenii să fie feriți de foc, atât de pârjolul soarelui, care arde și usucă recolta, cât și de trăsnete și incendii, potrivit azm.gov.ro.
8 iulie – Precupul. În data de 8 iulie, biserica ortodoxă îl pomenește pe Sf. Mare Mucenic Procopie, cel despre care se spune în popor că ”Pricopul pricopește”, adică face să dea în copt semănăturile de primăvară. Tot el are puterea de a face câmpurile să rodească, iar grindina o transformă în picături de apă înainte de a cădea pe pământ.
20 iulie – Sf. Ilie (Sânilie). Sfântul Ilie este considerat ocrotitorul recoltei și tot în credința populară se spune că tot el este cel care controlează tunetele și fulgerele, el pedepsește pe cei necredincioși. Există și credința că dacă omul poartă în ziua de prăznuire a Sfântului Ilie, mâțișori de salcie, sfințiți la Florii, va fi ferit de fulgere. În trecut, oamenii nu lucrau de ziua Sfântului Ilie, ca să fie feriți de grindină, tunete și fulgere; dăruiau mere, miere și covrigi pentru cei adormiți. Se spune că dacă tună în ziua de Sânilie toate alunele vor seca, iar fructele din livezi vor avea viermi.
13 – 27 iulie, Panteliile. Panteliile sunt considerate în lumea satului reprezentări meteorologice care pârjolesc și ard recoltele în luna lui Cuptor, fiind surori cu Sântilie și reprezintă un punct culminant al sărbătorilor de vară. Sunt celebrate de două ori, cu șapte zile înainte de Sfântul Ilie și la șapte zile după Sfântul Ilie, în perioada de 13 – 27 iulie. Forța lor distrugătoare poate fi diminuată prin diferite interdicții de muncă.