Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a împărtășit care sunt măsurile prin care se apăă de noul coronavirus.
Invitat la o emisiune de la Antena 3, Raed Arafat a explicat că nu există nicio dovadă noul Covid-19 se ia de pe haine, ci de pe suprafețe.
De asemenea, el a explicat și care sunt măsuile de siguranță pe care și le ia pentru a se pteja conta coronavirusului.
„Pantofii sunt scoşi exact la intrare, îi ţin în casă, în apartament, dar la intrare. După care am scos hainele de afară. Am un gel pe bază de alcool, iar după ce m-am spălat pe mâini, mă dezinfectez cu el. Asta este obligatoriu. De regulă, cămaşa şi hainele merg la spălat. Nu speli fiecare haină de fiecare dată. Oricum, virusul nu se ia de pe haină, decât dacă cineva a strănutat pe tine și a venit cu salivă pe tine.
Chiar dacă ajunge pe haine, tot o să moară, nu o să rămână pe haine, mai ales că virusul nu se transmite de la haine. Virusul se transmite de la particule care sunt în aer dacă a strănutat sau tuşit cineva sau mai ales de pe suprafeţe. Să zicem că sunt infectat, tușesc în mân şi pun mâna aici (pe o suprafaţă), n-au trecut două, cinci ore – că se spune că poate rămâne câteva ore bune – şi peste câteva ore vine altcineva şi pune mâna pe respectiva suprafaţă, apoi o duce la nas, o duce la ochi…“, a declarat Raed Arafat, potrivit unica.ro.
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a explicat și cum procedează atunci când trebuie să folosească liftul.
„Eu de exemplu nu folosesc degetul când apăs pe buton (la lift). Fie apăs cu cheia, fie cu cotul, ca să evit să apăs cu degetul, pentru că după asta dacă ai dus inconștient degetul la față, deja este risc să te infectezi. Vrei să deschizi o ușă rabatantă? Nu o deschizi cu mâinile, ci cu cotul“, a mai spus el.
Numărul deceselor din cauza coronavirusului în România a ajuns marți la 12. Tot până marți, pe teritoriul țării au fost confirmate 762 de cazuri de persoane infectate cu coronavirus. Potrivit GCS, cele 186 de cazuri noi de infectare cu coronavirus înregistrate de luni până marți au fost confirmate la pacienți cu vârste curpinse între 4 și 85 de ani. Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 5.515 persoane. Alte 83.970 de persoane sunt izolate la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.