Categorii: Știri Stiri externe

Cum arată viața în spațiu. Astronauții beau urină reciclată, apă extrasă din respirație sau de la duș

Când vine vorba de a transporta lucruri în spațiu, astronauții și echipele lor de control a misiunii sunt unii dintre cei mai incredibil de eficienți ambalatori din lume. De fapt, trebuie să fie, pentru că transportul lucrurilor în spațiu este extrem de costisitor. Chiar și cele mai mici lucruri trebuie să fie înregistrate, documentate și contabilizate înainte de a fi luate în călătoria în spațiu.

Oameni care au trăit și continuă să trăiască departe de Pământ o fac într-o  navă spațială numită „Stația Spațială Internațională” sau pur și simplu „ISS”. Este practic un laborator care orbitează planeta noastră și găzduiește permanent câțiva astronauți care petrec timp acolo pentru cercetare sau alte scopuri operaționale.

După cum am menționat mai devreme, trimiterea lucrurilor în spațiu este foarte costisitoare. Luați în considerare acest lucru, lansarea unei rachete SpaceX (una dintre inovațiile private reutilizabile ale lui Elon Musk) costă mai mult de 1800 USD per kilogram, potrivit The Sun.

Prin urmare, transportarea apei către și dinspre Pământ este nepractică din punct de vedere financiar, așa că pentru a face față „problemelor legate de apă” la bordul unei nave spațiale (în acest caz, ISS), există deja câteva tehnici și metode inovatoare.

Modul în care „fac” apă potabilă pe ISS

Ce se întâmplă atunci când există o cantitate fixă ​​de apă disponibilă la bord?

Da! Exact asta fac astronauții. Astronauții care locuiesc pe ISS pierd o anumită cantitate de apă de fiecare dată când expiră sau transpiră. O singură respirație sau o picătură de transpirație poate să nu fie prea mare în ceea ce privește reumplerea alimentării cu apă, dar ISS este concepută pentru a sprijini un echipaj de șase persoane (plus vizitatori), iar toată lumea transpira și expiră. Vaporii creați de aceste acte de expirare și transpirație ajută la menținerea umidității ambientale a cabinei și sunt în cele din urmă condensați și utilizați pentru a reumple alimentarea generală cu apă a ISS.

ISS are un sistem complex de gestionare a apei care extrage până la ultima picătură de apă pe care o poate accesa, fie că provine din respirația oamenilor, din apa reciclată de la duș, reziduuri din spălarea mâinilor și igiena orală, transpirația astronauților și chiar din urină!

Apă reciclată este mai pură decât apă de la robinet

„Are gust de apă îmbuteliată, atâta timp cât poți trece din punct de vedere psihologic de urină reciclată și condens care iese din aer”, spune Layne Carter, care administrează sistemul de apă ISS de la Marshall Flight Center din Alabama.

O astfel de conservare riguroasă a apei este crucială la bordul ISS, deoarece fără ea, ar fi nevoie de 40.000 de lire sterline de apă pentru a susține doar patru membri ai echipajului timp de un an la bordul ISS.

Este de la sine înțeles că apa obținută după un tratament atât de amplu este absolut pură; de fapt, este mai pură decât apa de la robinet pe care o bem aici pe Pământ!

Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social media

„Cu siguranță facem un proces de tratare mult mai agresiv (decât stațiile municipale de tratare a apelor uzate). Avem practic apă ultrapură”, spune Carter.

„Apa reciclată” este toată apa de la bordul ISS?

Nu. Asta nu ar avea sens, pentru că, chiar și pentru a recicla apa, trebuie să existe o anumită cantitate de apă pentru început.

Modulul rus Zarya de pe ISS conține niște containere de apă de urgență (cunoscute ca „CWC” în limbajul astronauților) care au fost aduse la navetă în timpul misiunilor de asamblare.

De asemenea, nu toți astronauții de la bordul ISS beau apă reciclată care conține urină reciclată. Secțiunea ISS care este condusă de Rusia folosește un sistem diferit de filtrare a apei care folosește doar apa din scurgerea apei de la duș și condens.

 

 

 

 

 

Pentru a ajunge în spațiu, astronauții trebuie să aibă o serie de calificări și cerințe fizice – dar se dovedește că nu se limitează doar la a fi pe pământ

FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO