Începând de luni, 18 mai, amenzile intră în vigoare pentru cei care încalcă restricțiile impuse de starea de alertă. Persoanele care părăsesc localitatea de domiciliu trebuie să aibă o declarație pe propria răspundere în care să fie precizat motivul deplasării.
Ce amenzi intră în vigoare din 18 mai! Relaxarea restricțiilor aduce noi reguli
În plus, masca de protecție devine obligatorie în toate spațiile publice închise, în magazine și în mijloacele de transport în comun. Conform legii, amenzile pentru cei care nu poartă mască sunt între 500 și 2.500 de lei.
Această măsură a devenit obligatorie încă de vineri, 15 mai, de când România a ieșit din starea de urgență, însă abia de luni, 18 mai, vor putea fi aplicate sancțiuni pentru nerespectarea ei.
În situația în care este necesar să se respecte izolarea la domiciliu, cei care încalcă această măsură pot fi sancționați cu 5000 de lei. De asemenea, există posibilitatea dispunerii începerii urmăririi penale.
Cei care aleg să participe la mitinguri, slujbe religioase sau la activități ilegale, ar putea plăti până la 2500 de lei. Și organizatorii pot fi sancționați, cu sume ce ajung la 15.000 de lei.
Iată motivele pentru care putem părăsi localitatea:
- Deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
- Deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat;
- Deplasarea pentru realizarea de activități agricole;
- Deplasarea pentru comercializarea de produse agroalimentare de către producătorii agricoli;
- Deplasarea pentru îngrijirea sau administrarea unei proprietăți din altă localitate sau eliberarea de documente necesare pentru obținerea unor drepturi;
- Deplasarea pentru participarea la programe sau proceduri în centrele de tratament;
- Deplasarea din alte motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei rude/afin sau persoană aflată în întreținere, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, decesul unui membru de familie;
- Deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
- Deplasarea pentru activități recreativ-sportive individuale desfășurate în aer liber (ciclism, drumeție, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit și altele) cu participarea a cel mult 3 persoane.
- Deplasarea pentru participarea la evenimente familiale, cu un număr limitat de persoane și respectarea regulilor de distanțare socială;
- Deplasarea pentru achiziția, service-ul, efectuarea ITP sau alte operațiuni de întreținere a vehiculelor, activități care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu.