Un caz halucinant s-a petrecut la o școală din orașul Constanța! Mama a 6 copii, umilită în public pentru că nu a vrut să dea bani la fondul clasei, motivând că acest lucru este interzis prin lege. De altfel, la începutul acestui an, ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a susținut într-o declarație că “fondul clasei este ilegal”. Cu toate acestea mai multe mame revoltate pentru decizia luată de femeia care are șase copii au răbufnit pe o platformă de socializare.
Incidentul neplăcut a avut loc la Școala Gimnazială nr. 24 “Ion Jalea” din Constanța, după ce mama a șase copii a refuzat să dea bani la fondul clasei, explicând este ilegală această practică… fără să menționeze ce este evident: e foarte greu să crești șase copii atunci când veniturile sunt destul de mici. În urma deciziei comunicate, ea a fost exclusă de pe grupul de WhatsApp al clasei, deși aici se discută lucruri ce ţin de activitatea școlară a copiilor şi nu doar despre bani.
Mama unui elev care administrează grupul a transmis următorul mesaj tranșant: “Persoana care nu a vrut să plătească perna şi nimic altceva, nu are rost să participe la discuţii. Am eliminat-o. Mi-a spus că ea nu dă bani la fondul clasei pentru că este ilegal. Da, nu are temei legal, dar ca să nu vă cer câte 1 leu, 2,3 am consimţit să strângem o sumă de 50 lei fiecare din care să se cumpere ce va mai fi nevoie. Oricum, facturi şi tot ce s-a cumpărat, am dovada. Perna care nu a plătit-o P. o vor plăti toţi copiii sau doamna. Nu i-am cerut doamnei, cu toate că dânsa aşa a dorit, ci am luat-o din fond. Sunt 25 de copii, dar această doamnă P. nu vrea să contribuie cu niciun ban”, relatează cugetliber.ro.
Nu doar o mămică a fost revoltată de decizia femeii care a dat naștere la șase copii, astfel că o altă persoană a comentat: “Da, e destul de neplăcut, mai ales că perna costă cât un pachet de ţigări, iar restul s-au cerut pentru manuale în mare parte. Este doar rea-voinţă”.
Totuși, au fost doi părinți care au înțeles care sunt adevăratele motive ale gestului femeii puse la zis și au afirmat: “Nu este rea-voinţă. Are şase copii la şcoală şi poate nu are bani”. În plus, așa-numitul fond al clasei este o acțiune la care părinții pot opta, însă nicio persoană nu poate fi constransă să plătească. De asemenea, Ministerul Educației pune la dispoziția elevilor toate manualele școlare necesare.
“Legal nu este. Dacă părinţi strâng bani, după opinia mea, aduc mult mai multă imagine negativă şcolii şi chiar unii părinţi se antagonizează în raport cu şcoala cu aceste fonduri, pentru că nimănui nu îi convine să scoată din buzunar. Chiar dacă părintele consideră că în felul acesta sprijină copilul, nu se bucură când scoate bani din buzunar şi îi pune într-un fond al clasei. Mai bine să învăţăm să facem proiecte, să găsim resurse din bani europeni sau alte resurse şi să încercăm să aducem în şcoli ceea ce şcoala impune ca o necesitate. Este un ordin de ministru de mulţi ani de zile. Poate că întărim în lege”, a declarat Ecaterina Andronescu, ministrul Educației, în cadrul unui interviu acordat la începutul acestui an.
Nu mai e un secret pentru nimeni că strângerea de bani de la părinții elevilor pentru fondul clasei este o practică răspândită în școlile din România și se inițiază la fiecare început de an, sumele fiind destinate, cel puțin la nivel declarativ cumpărării de materiale didactice şi diferitelor reparaţii.